Mechano-kémiai eljárások fejlesztése biopolimer alapú celluláris gyógyszerforma előállításához

Kutató: Dr. Budai István

 

Előzmény: 2005-től foglalkozok cellás szerkezetek – habok, emulziók előállításával, 2017 mechanikai keverési eljárással gyógyszerhabot hoztunk létre. 2020-ban Bolyai Ösztöndíj keretében szonokémiai módszer alkalmazásával technológiát tervezek.

Célkitűzés: A kifejleszteni kívánt cellás szerkezetű biopolimer mátrixú kapszula célja gyógyászati felhasználású. A természetes alapanyagú mátrix alkalmazásával kiváltható az elterjedten használt PEG, amely számos esetben allergiát okoz a páciensekben. A kifejleszteni kívánt kompozittal csökkenthető a gyártás ökológiai lábnyoma. A betegségekben szenvedőkre kedvező hatása lehet a kompozitnak, mivel csökkenthető a gyógyszerek hordozó anyagai által kiváltott mellékhatások. A cellás szerkezet elősegíti a kevesebb hatóanyag felhasználását, illetve a hatékonyabb felszívódást. Ez számos betegségben fontos, mivel az egyénre szabott dozírozás javítja a terápiát. 

Megvalósítás: DE Műszaki Kar Anyagtechnológiai Labor

Frissítés dátuma: 2022.10.10.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.