Ipar 5.0 – Lean low-cost folyamatfejlesztés

Kutatók: Dr. Budai István, Dr. T. Kiss Judit

 

Előzmény: A tanszék 2010-től célzottan kutatja gazdasági-műszaki megoldásokat Lean módszerek célzott ipari alkalmazásához. 

Célkitűzés: Olyan Lean alapú folyamatmódszerek kidolgozása, amelyek nem csak klasszikus autóiparban, hanem élelmiszer feldolgozó-, gyógyszer-, egészségiparban is alkalmazhatóak. Csökkentik az élő munkaerőigényt nagy hozzáadott értéket eredményeznek fokuszálva zéró vagy low-cost folyamatfejlesztésre.
Szolgáltatás fejlesztés megvalósítására az automatizált mintagyárat és lean labort használjuk, ahol öntanuló kollaboratív robotkar rendszerekből és szabadon konfigurálható gyártócella rendszerekből épülnek fel.

Fókuszterületek: különböző ellátási lánc típusok szimulációja –anyag- és információáramlás elemzés és optimalizálás. Digitális folyamattervezés, folyamat szimulációs és döntéstámogató modellek fejlesztése, toló és húzó elvű gyártás valamint multi periodikus gyártásütemezés, ember-gép kapcsolat (Human-Machine Interface, HMI).

Megvalósítás: DE Műszaki Kar Lean Labor, Folyamatmérnöki kompetencia laboratórium- és mintagyár

Frissítés dátuma: 2022.10.10.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.