Alkalmazott biológia

Tantárgy neve:  Alkalmazott biológia

Kreditértéke: 4

A tantárgy besorolása: kötelező

A tanóra típusa: 2 óra előadás, 1 óra gyakorlat, összesen 36 óra az adott félévben

Az adott ismeret átadásában alkalmazandó további (sajátos) módok, jellemzők (ha vannak):

A számonkérés módja: kollokvium

Az ismeretellenőrzésben alkalmazandó további (sajátos) módok (ha vannak):

A tantárgy tantervi helye:  3. félév

Előkövetelmények: −

Tantárgyleírás:

A hallgatók megismerkednek az élőlények és az élőhelyük közötti kapcsolattal. Betekintést nyernek abba, hogy az élőlények, köztük az ember milyen hatással van a környezetre, illetve az egyes környezeti változások miként hatnak az élőlényekre. Ismereteket szereznek az élőlények rendszertani besorolásáról, a biodiverzitás megőrzésének fontosságáról. A genetikai információ átadás menetének jobb megismerésén keresztül a hallgatók átfogó képet kapnak a genetikai rendellenességek, betegségek, a genetikai változások és a biotechnológiai eljárások hátteréről, köztük a genetikailag módosított élőlények előállításának és használatának előnyeiről és veszélyeiről. Megismerik a növényi és állati eredetű élelmiszer alapanyagok termelésének, előállításának, feldolgozásának alapjait, ismereteket szereznek az egészséges táplálkozásról, táplálkozással összefüggő betegségekről. A mikrobák szerepe a környezetünkben, az elemek körforgásában, a környezetvédelmi eljárásokban, az ipari folyamatokban, pl. gyógyszergyártás során, élelmiszeriparban. Betegséget okozó mikrobák rövid áttekintése, fertőző betegségek terjedése és az ellenük való védekezés.

Irodalom

Kötelező irodalom:

  • Fazekas György, Szerényi Gábor: Biológia I-II. Scolar Kiadó, Budapest, ISBN 978-963-244-568-7, 2015.
  • Polgár Veronika: Alkalmazott biológia. Semmelweis Egyetem, ISBN 978-963-715-272-6, 2008.
  • Tuba Zoltán, Szerdahelyi Tibor, Engloner Attila, Nagy János: Botanika I. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2007.
  • Bakonyi Gábor: Állattan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2003.
  • Heszky László, Fésüs László, Hornok László: Mezőgazdasági biotechnológia. Agroinform kiadó, Budapest, 2005.

Előírt szakmai kompetenciák, kompetencia-elemek

a) tudása

-     Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat.

-     Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait.

-     Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit, azok egészségre és biztonságra való hatásmechanizmusát.

 

b) képességei

-     A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat.

-     Képes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk értelmezésére, hasznosítására, az egészségfejlesztési ismeretek alkalmazására, az egészséget és a hatékonyságot támogató munkahelyi környezet kialakítására.

-     Képes arra, hogy szakmailag adekvát módon szóban és írásban anyanyelven és egy idegen nyelven kommunikáljon, prezentáljon.

 

c) attitűdje

-     Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre.

-     Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse.

-     Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik.

 

d) autonómiája és felelőssége

-     A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket.

-     Felelősséget érez a fenntartható fejlődésért.

-     Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

 

Tantárgy felelőse: Dr. Szendrei János, egyetemi docens, PhD

Tantárgy oktatásába bevont oktató(k): -

 

Tantárgyi tematika heti bontásban (nappali tagozat)

Tantárgyi tematika konzultációnként (levelező tagozat)


 

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 28. 08:07