Specializációk - Alapképzés

Ipari folyamattervezés specializáció

Az Ipari folyamattervezés specializáció célja, hogy a hallgatók elsajátítsák a munkaerő piaci elvárásoknak megfelelő ismeretanyagot, különösen az ipari vállalatokra illetve e vállalatok gyártási és szolgáltatási folyamatinak elemzésére, tervezésére specializálódva. Fő feladatuk a termelékenységgel és a termelésirányítással, -ellenőrzéssel kapcsolatos technikai problémák megoldása és menedzselése. Hallgatóink az ismeretek elsajátításával összetett tudásanyag birtokába kerülnek. Az ipari mérnöki tevékenység magában foglalja: a termelési, szolgáltatói folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit, az ipari szervezetek működési elveit, a szervezetekben a műszaki, gazdasági és menedzsment jellegű tevékenységeket, azok összefüggéseit, a termelő és szolgáltató vállalkozások alapításához és működtetéséhez szükséges ismereteket.

Anyagmozgatási és logisztikai specializáció

Az képzés célja, olyan szakemberek képzése, akik az ipari folyamatok legmagasabb szintű kiszolgálását és hibamentes működését képesek biztosítani. A hallgatók a képzéssel elsajátíthatják a húzó és toló rendszerű logisztikai folyamatok menedzselésének és fejlesztésének képességét. Továbbá képet kapnak a vállalati logisztikai rendszerek működéséről, a vállalatokon átívelő folyamatok elhelyezkedéséről az ellátási láncban. Beszerzéstől a termelési folyamatok kiszolgálásán át egészen csomagolástechnikáig és a hulladék kezelésig. Megismerik továbbá a különböző folyamatokban használt kézi, gépi, félautomata és automata anyagmozgató gépek használatát darabáruk és ömlesztett áruk mozgatására. A törzsanyag fontos részét képezik a logisztikai információs rendszerek és a termelés logisztika korszerű technikái. Ezen technikák és ismeretek elsajátításával a végzett hallgatók megfelelnek a munkaerő piac legmagasabb elvárásainak.

Építőipari specializáció

Az alapképzés célja, hogy a hallgatók elsajátítsák a munkaerő piaci elvárásoknak megfelelő ismeretanyagot, különösen az építőipari vállalatokra specializálódva. A tantárgyak elsajátításával az alábbi ismeretek birtokába kerülnek a hallgatók: a műszaki és menedzsment terület alapfogalmai és fő összefüggései, az építőipari folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggései, az építőipari szervezetek működési elvei, a szervezetekben a műszaki, gazdasági és menedzsment jellegű tevékenységek, azok összefüggései, az építőipari vállalkozások alapításához és menedzseléséhez szükséges ismeretek, a kapcsolódó tudományok (pl. szociológia, pszichológia, jog) és a műszaki és menedzsment tudományok határterületeinek elvei és eredményei, a környezetvédelem, munkavédelem, minőségügy, iparjogvédelem, valamint a fogyasztóvédelem követelményei.

Légiközlekedési menedzser specializáció

A légiközlekedés manapság az egyik leggyorsabban, legdinamikusabban fejlődő iparág. A következő évtizedekben folytatódik a repülőgépek, a repülőjáratok és az utasok számának növekedése, amely folyamatosan növekvő számú légiközlekedési szakszemélyzetet követel.  
A légiközlekedés egy összetett rendszer, ahol minden egyes szereplő (pilóták, légiutas kísérők, karbantartók, repülőtér üzemeltetők, földi kiszolgálók, légiforgalmi irányítók, biztonsági szakemberek, stb.) összehangolt, magas színvonalú munkája szükséges a repülésbiztonság megőrzése érdekében. Az egyes tevékenységeket nemzetközi előírások szabályozzák, ami azt is jelenti, hogy megfelelő képzés esetén a képzés megfelelő és érvényes lehet a világ bármely részén.
A képzés során a műszaki menedzser alapismeretek kiegészülnek speciális légiközlekedési ismeretekkel az alábbi elsődleges területek köré csoportosítva:

  • légijármű rendszerek, légijárművek aerodinamikája
  • repülési szabályok és eljárások, navigáció és kommunikáció, a légiirányítás alapjai és rendszerei
  • szakszolgálati engedélyek és jogosítások
  • repülőgép kiszolgálási ismeretek
  • repülőtéri rendszerek és üzemeltetés
  • légitársasági rendszerek és üzemeltetés
  • repülésbiztonság
  • minőségbiztosítás a repülésben

A képzés nagy hangsúlyt fektet az elméleti ismeretek mellett a gyakorlati bemutatásra is.
A képzés célja, hogy a végzett hallgatók ismerjék és értsék a légiközlekedési rendszerek működését, és képesek legyen az egyes alrendszerek üzemeltetésére.

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 05. 15:03